úterý 18. května 2010

Vytápění tepelným čerpadlem

Tepelná čerpadla nám nabízejí jeden z nejmodernějších topných systémů. Hlavní použití je vytápění a ohřev teplé vody. Doplňkové použití tepelných čerpadel je jako klimatizace.

V souvislosti s úsporami energie a neustálým nárůstem cen za teplo je tepelné čerpadlo vhodné na vytápění, protože má poměrně nízké náklady na provoz. Tepelné čerpadlo totiž nevyrábí vlastní teplo, ale pouze koncentruje teplo získané z přírody. Proto je několikanásobně účinnější než kotle ne pevná paliva, plyn a elektrické přímotopy.

Pasivní domy

V dnešní době lidé hledají stále úspornější druhy bydlení. Pasivní domy nabízejí velmi komfortní bydlení s minimálními náklady na vytápění. Díky použití moderních materiálů jako jsou plastová okna a masivní tepelná izolace mají tyto stavby velmi nízké nároky na vytápění. Stále je zde však otázka ohřevu teplé vody. Jako nejlepší způsob ohřevu vody lze doporučit díky nízké spotřebě tepelná čerpadla.

Hlavní typy:

Tepelná čerpadla země voda
Tepelné čerpalo odebírá teplo pomocí vedení s chladící kapalinou umístěného v zemi. Existují dvě varianty: horizontální vrt hluboký několik desítek metrů nebo zemní kolektor vykopaný v nezámrzné hloubce. Zpracování tepla potom probíhá v tělese tepelného čerpadla, které má stejné použití jako kotel: topení, ohřev užitkové vody nebo vytápění bazénu.

Tepelná čerpadla vzduch voda
Tento typ tepelného čerpadla odebírá teplo ze vzduchu. K tomu slouží speciální jednotky s ventilátorem, které se umisťují mimo nemovitost. Použití je stejné jako předchozí typ - vytápění s využitím klasického nebo podlahového topení a ohřevu vody pro domácnost.

Další typy:

Tepelné čerpadlo voda/voda - teplo se odebírá z podzemní vody. Proto je nutné mít vlastní dostatečně silný zdroj vody. Může to být studna nebo vrt. Tento typ tepelného čerpadla má poměrně vysokou účinnost.

Tepelná čerpadla vzduch-vzduch - jediný typ tepelného čerpadla, který vytápí domy teplým vzduchem. K vytápění slouží vzduchotechnické rozvody rozvedené nejčastěji ve stropě nebo podlaze. V létě ho lze používat jako klimatizaci. Jediné omezení je v tom, že ho nelze použít k ohřevu teplé vody.